vineri, 28 decembrie 2012

Partea 3 - Cum sa intretii o gospodarie cu cat mai putini bani

     Sărbători fericite tuturor! Chiar dacă suntem în perioada sărbătorilor de iarnă, în care ne-am bucurat de Naşterea şi venirea pe lume a pruncului Iisus şi, cei mai mici dintre noi, de venirea lui Moş Crăciun m-am gândit că aşteptaţi partea a 3-a a seriei mele, Cum să întreţii o gospodărie cu cât mai puţini bani.

     Aşa că, în cele ce urmează voi scrie exact despre acest lucru:

     18. Foloseşte acelaşi furnizor – dacă este posibil – pentru serviciile de internet, telefonie şi cablu.  De obicei plăteşti mai puţin pentru un pachet cu toate aceste servicii, decât dacă ai avea cablul tv de la un furnizor, internetul de la altul şi telefonia fixă de la al treilea.

     19. Cumpără electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic. Chiar dacă costurile de achiziţie pot fi mai ridicate, costurile de exploatare vor fi mult mai scăzute. Clasa energetică cea mai eficienta este “A” iar cea mai scăzută este “G”. În ultima vreme am văzut şi clasa “A+”, “A++”.

     20. Frigiderele vechi sunt cele mai mari consumatoare de bani. Aşa că schimbă-le cu unele noi, dar doar din clasa “A”. Investiţia se va amortiza în 2 - 3 ani, doar din consumul redus de energie.

     21. Nu cumpăra tehnologie de ultimă oră.  Achiziţionează electrocasnice, computere, etc care sunt puţin “învechite” din punct de vedere tehnologic. Dar doar din punct de vedere tehnologic, şi nu la mâna a doua. Ele costă mult mai puţin decât ultimele gadget-uri. Vei obţine şi reduceri din partea comercianţilor.

     22. Controlează consumul de apă! Un robinet care curge continuu cu o suviţă de apă de 3 mm, consumă într-o lună tot atâta apă cât folosesc 5 persoane. Schimbă urgent garniturile sau bateria de la chiuvetă, duş, etc.

     23. O baie în cadă necesită cel puţin 120 litri, pe când un duş nu consumă mai mult de 40 de litri. Înmulţeşte cu numărul persoanelor din casă şi vei afla câtă apă poţi economisi dacă faceţi toţi duş.

     24. Pentru a ne spăla pe dinţi sunt suficiente 1, 2 pahare cu apă şi tot atât pentru a ne bărbieri. A lăsa robinetul să curgă în tot acest timp implică o mare risipă de apă şi, implicit, costuri mari în bugetul tău.

     25. Setează maşina de spălat ca să spele la temperaturi scăzute sau cu apă rece în loc de apă fierbinte. Încălzirea apei consumă energie şi costă bani.

Gata pentru azi. După Anul Nou voi scrie ultima parte a acestei serii.

Dacă mai ştii şi alte metode nu ezita să le împărtăşeşti cu noi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu