miercuri, 5 decembrie 2012

Cum sa reduci cheltuielile cu mancarea si bautura


Bună! După o pauză imensă m-am hotărât să scriu din nou pe acest blog deoarece criza financiară încă nu are de gând să plece pe alte meleaguri...  Aşa că revin cu un subiect la modă în aceste zile: alimentele. Cum mâncarea s-a scumpit foarte mult şi cum majoritatea românilor îşi dau mai mult de jumătate din bani pe mâncare am făcut o listă cu strategii de reducere a cheltuielilor cu mâncarea şi băutura:

     1. Pentru mesele zilnice, supermarket-urile sunt cele mai bune. Magazinele de cartier, chiar dacă sunt mai aproape, sunt mai scumpe.

     2. Mergi o dată pe săptămână sau chiar la 2 săptămâni şi cumpără câte puţin, doar pentru perioada până la următoarea vizită la magazin. Cumpărând mult, e posibil să rămână mancare, care să se strice şi pe care vei fi nevoit să o arunci. Şi astfel, nu numai că vei pierde banii daţi pe mâncare, dar vei greşi şi faţă de semenii tăi care se află în lipsuri materiale.

     3. Găteşte mai des. Dacă îţi place să găteşti - dacă nu, ar trebui să înceapă să-ţi placă :) - o soluţie de a reduce cheltuielile cu mâncarea este să găteşti acasă. Mâncarea făcută de tine, chiar  dacă nu eşti talentat(ă), este mult mai sănătoasă decât cea semipreparată, decât fast-food-urile, şi uneori chiar decât la firmele de catering.

     4. Poate vei spune că lucrezi de dimineaţă până seara şi nu ai timp să-ţi faci mâncarea. La fel şi partenerul tău de viaţă. De aceea preferaţi să cumpăraţi mâncarea gata făcută! Într-adevăr, poate fi o problemă acest lucru! Dar chiar şi aşa se pot găsi nişte soluţii. De exemplu, găteşte pentru mai multe zile. Să nu spui că lucrezi 12 h/zi, 7 zile pe săptămână!!! Trebuie să ai şi tu măcar 2 zile libere. Să faci mâncare într-una din zile nu îţi ia mai mult de 2-3 ore. Apoi vei avea timp şi pentru odihnă şi distracţie.

     5. Fă-ţi singur pizza. E mult mai ieftin decât cea comandată. Chiar dacă la început nu te vei pricepe, cu timpul, vei ajunge să faci pizza chiar mai bine decât în unele "aşa-zise" pizzerii.

     6. Un proverb spune aşa: “Eşti ceea ce mănânci!” Aşa că te întreb: ce vrei să fii? Un măr sau un hot-dog? O ciorbă “`a la mama acasă” sau o supă instant? Mănâncă cât mai natural cu putinţă. E mult mai sănătos şi de multe ori mai ieftin.

     7. Cumpără în funcţie de sezon. Legumele, fructele, carnea de porc, carnea de miel au perioade de ieftinire şi scumpire.

     8. Cumpără fructe şi legume autohtone. Nu din import. În acest mod poţi să susţii agricultura românească! Poate mă vei întreba „unde găseşti fructe şi legume româneşti?” Din păcate, în ultima perioadă devine din ce în ce mai dificil să cumperi produse româneşti. Acum câţiva ani, când abia intrau marile lanţuri de hypermarket-uri în România, fructele şi produsele autohtone încă se mai găseau prin pieţe. Astăzi, datorită concurenţei şi preţului mic practicat de hypermerket-uri (care nu prea vând legume şi fructe din România), nici în pieţe nu mai găseşti decât legume şi fructe din Turcia, Polonia, Spania sau de pe alte meleaguri. Ţi-aş fi spus că singurul loc unde mai poţi găsi produse 100% româneşti este în poarta ţăranului, care vinde la marginea drumului. Dar, în luna martie a anului 2009, pe când mergeam pe drumul dintre Focşani şi Brăila, într-unul din satele care se întind de-a lungul şoselei, am văzut la poarta unui ţăran un coş plin cu mere, frumoase şi colorate. Am oprit, şi când m-am apropiat, am văzut aceleaşi mere ca în supermarket, ba chiar la acelaşi preţ!!! Concluzia? Te las pe tine să o descoperi!

     9. Dacă ai posibilitatea, cultivă propriile plante şi legume într-o mică grădină. Te va ajuta să mai tai din cheltuielile făcute cu mâncarea.

    10. Ai grijă la data de expirare a mărfurilor perisabile. Atunci când cumperi alimente, verifică  întotdeauna data de expirare a lor. Din păcate, mulţi dintre noi nu suntem atenţi la acest lucru şi apoi suntem nevoiţi să aruncăm alimentele expirate.

    11. Când ai fost ultima dată la piaţă? Un mod da a evita supermarket-urile şi în acelaşi timp de a mânca sănătos este acela de a cumpăra de la piaţă. De obicei, preţurile sunt mai mici iar vânzătorii sunt dispuşi să negocieze. Însă, din păcate, trebuie să cauţi mult fructele şi legumele autohtone.

    12. Bea mai rar! Şi nu mă refer la apă... Dacă obişnuieşti să ieşi cu prietenii în fiecare seară la “o bere” (nu ştiu de ce noi, bărbaţii, spunem asta, căci niciodată nu se bea o singură bere) bugetul are serios de suferit. Aşa că soluţia logică este să răreşti aceste escapade. Poţi să te întâlneşti cu prietenii o dată pe săptămână, sau chiar mai rar.

    13. Fumează mai puţin! Nu mai vorbesc de efectul fumatului asupra organismului. Ştie fiecare ce e mai bine pentru el! Dar măcar redu numărul ţigărilor pe zi pentru început, apoi numărul pachetelor, etc. Să presupunem că fumezi 2 pachete în fiecare zi. Dacă renunţi la 1 pachet vei face o economie de cel puţin 4.745 lei pe an (365 x 13 lei).

    14. Când mergi la muncă, încearcă să-ţi iei mâncare de acasă. Ai putea economisi foarte mulţi bani dacă ai avea un pacheţel cu mâncare de acasă şi nu ai mai merge în oraş să mănânci. Excepţie în cazul în care compania îţi asigură mâncarea la un preţ foarte bun prin firmele de catering.

Cam atât pe ziua de azi! Lista rămâne deschisă. Dacă mai ştii alte metode nu ezita să le scrii în comentarii şi eu le voi introduce în articole.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu