miercuri, 12 decembrie 2012

Cum sa intretii o locuinta cu cat mai putini bani - partea 1


     Începând de azi voi posta timp de o lună 34 de metode mai mult sau mai puţin "ortodoxe" de a reduce cheltuielile cu întreţinerea unei gospodării.

Aşa că, să-i dăm drumul:

     1. Încearcă să vopseşti în alb. Vopsirea casei este una din cele mai dese “reparaţii” aduse casei. Vopsitul în culoarea albă este mai ieftin, camerele par mai mari şi se asortează cu mobilă de diferite culori. Ca să economiseşti şi mai mulţi bani, poţi să vopseşti chiar tu casa.

     2. Pentru îmbunătăţirile majore făcute la o casă, contactează firme specializate care să ofere garanţii pentru lucrări şi nu “meseriaşi de cartier”. Poate e puţin mai scump, dar astfel vei evita cheltuirea a mii de lei pe lucrări care pot fi de proastă calitate. Şi, în caz de daune, nici nu poţi face reclamaţii dacă nu ai semnat un contract.

     3. Fii atent să nu semnezi un contract pentru o lucrare care să prevadă plata integrală înainte de finalizarea lucrării. Nu cred că trebuie să explic de ce! Acceptă să dai un avans de maxim 30% din valoarea totală a lucrării.

     4. Izolează-ţi locuinţa. Conform unor studii, până la 25% din căldură se pierde prin acoperiş; 35% se pierde prin pereţi; 10% prin ferestre; 15% prin pardoseală; 15% prin uşi. Aşa că, oricât de mult ar costa, izolarea işi merită toti banii. Nu numai că va creşte confortul locuinţei dar se vor reduce cheltuielile de încălzire cu până la 50%.

     5. Regleză termostatul. Fiecare grad în minus pe timp de iarnă poate însemna o reducere a facturii cu până la 5%, în funcţie de zona în care locuieşti.

     6. Cumpără un termostat programabil. Cu ajutorul lui vei putea să programezi când să fie cald şi când nu. Dacă iarna, în timpul zilei,  nimeni nu este acasă, programează-l să pornească cu 30 – 50 de minute înainte de sosirea ta. Iar în timpul nopţii, programează-l să funcţioneze la 17-18° C.

     7. Stinge lumina. Poate vei zâmbi, dar să ştii că mulţi dintre noi nu facem acest mic gest. Dacă te uiţi la TV în sufragerie, stinge lumina în bucătărie. Dacă iei masa în bucătărie, stinge lumina în dormitor, etc. Nu risipi energia electrică prin aprinderea becurilor în camerele în care nu stai.

     8. Foloseşte becuri economice de calitate. Ele consumă cu 75% mai puţin şi au o durată de viaţă de peste 5 ori mai mare decât becurile cu filament. În plus, sunt şi reciclabile. Aproximativ 95% din energia consumată de un bec incandescent este emisă sub formă de căldură, doar 5% fiind emisă ca lumină vizibilă.

Atât pentru azi. Săptămâna următoare va urma partea a 2-a.

Dacă tu mai ştii şi alte metode nu ezita să le împărtăşeşti cu noi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu