miercuri, 16 iunie 2010

Cum să faci economii la cumpărături

Generalităţi.

 1. Prima metodă de a reduce cheltuielile este să ai cât mai puţin timp la dispoziţie pentru a face cumpărături. Aşa că te îndemn să îţi găseşti nişte ocupaţii care să te ţină departe de febra cumpărăturilor: un hobby necostisitor, muncă de voluntariat, etc.

2. Când vrei să cumperi ceva, trebuie să te gândeşti dacă produsul pe care vrei să-l achiziţionezi nu are o perioadă specială de reducere, când îl poţi găsi mai ieftin! Amână, dacă se poate, achiziţia până în acel moment. Cum de alimente avem nevoie în fiecare zi, ele nu intră în această categorie!

3. Nu aştepta să se uzeze complet un lucru, pentru că vei ajunge să dai mai mulţi bani pe el. De ce? Pentru că ai nevoie urgent de el şi nu te mai uiţi la bani. Dacă pe respectivul produs îl găseşti înainte de uzarea completă, te sfătuiesc să îl achiziţionezi fără nici o problemă. Poate chiar în perioada de reduceri.

Eu aşa fac, în special cu anvelopele de la maşină. De exemplu: ştiu că în anul următor trebuie să-mi schimb anvelopele de vară. Mă duc la magazin la începutul iernii acestui an, atunci când anvelopele de vară sunt la reducere. Economisesc în acest mod cam 30 - 40% din preţul pe care ar fi trebuit să-l plătesc dacă aş fi aşteptat până în momentul uzurii complete.

4. Negociază! De fiecare dată când cumperi un produs, ori un serviciu, încearcă să negociezi preţul. Nu te ruşina să întrebi dacă se oferă o reducere! Atunci când faci o achiziţie importantă (apartament, automobil, TV, frigider, calculator, etc.) poţi salva între 5 şi 30%. Nu mai vorbesc de faptul că atunci când mergi la piaţă sau cumperi de la un particular (de exemplu o maşină) trebuie să negociezi în mod obligatoriu. Atunci când am cumpărat maşina personală, am observat că toţi vânzătorii au cerut un preţ cu 15 - 30 % mai mare decât preţul la care se aşteaptă ei să vândă. Deci, poţi face economii considerabile! Trebuie doar să întrebi!

5. Foloseşte întotdeauna bani gheaţă. De fiecare dată când plăteşti cu cardul vei cheltui mai mult decât ţi-ai propus. Nu ţi s-a întâmplat să mergi la magazin fără bani în buzunar, doar cu cardul, bineînţeles, şi să cumperi cu mult mai mult decât te gândeai de acasă? Dacă da, faptul că nu ai avut o sumă fixă la tine este unul din motive. Mai sunt şi altele, pe care le vei afla citind mai departe.

6. Foloseşte o listă de cumpărături. Şi străduieşte-te să cumperi doar ceea ce este scris pe ea! Poţi face economii de până la 15-20%  în acest mod.

7. Nu achiziţiona obiecte şi servicii cu plata în rate (excepţie la cumpărarea unei case; poate şi a unei maşini - deşi nu e recomandat). La unii comercianţi poţi obţine chiar şi o reducere de preţ dacă plăteşti cash.

8. Să ştii că oferte de genul “3 produse la preţ de 2” sau “cumpără de 300 lei şi plăteşti doar 200 lei”, etc., nu sunt întotdeauna avantajoase. Înainte de a cumpăra mai multe produse, doar pentru că ele sunt la promoţie, trebuie să te întrebi dacă într-adevăr ai nevoie de toate acele 3 perechi de pantofi, bluze, sau mai ştiu eu ce alte produse.

9. Foloseşte legitimaţiile de fidelitate oferite de magazine sau cupoanele de reduceri. Cu ajutorul legitimaţiilor poţi economisi între 5 şi 25% dacă faci cumpărăturile de la acelaşi comerciant. De exemplu, eu cumpăr medicamente şi produse farmaceutice de la o singură farmacie, care îmi oferă 8% reducere pentru fiecare plată pe care o fac prin intermediul legitimaţiei de fidelitate. În ultima vreme şi cupoanele de reducere s-au răspândit destul de mult în România. Aşa că nu ezita să le foloseşti.

10. Caută cel mai bun raport calitate/preţ. Nu merge direct la magazinul “X”. Intră în mai multe locuri, compară preţurile, probează şi alege să cumperi de unde este mai avantajos.

11. Verifică întotdeauna bonul fiscal la casa de marcat. E posibil să fie diferenţe între preţul de raft şi preţul de la casă. Sau, din neatenţie, casiera să introducă de 2 ori acelaşi articol. Ambele cazuri mi s-au întâmplat la două supermarket-uri diferite.

12. Păstrează chitanţele! Nu ezita să returnezi un lucru dacă nu îndeplineşte nevoile şi cerinţele tale, sau dacă îl găseşti mai ieftin în altă parte. Ţine minte că marea majoritate a comercianţilor îţi va returna diferenţa, doar pentru faptul ca i-ai informat cu privire la preţurile concurenţei.

13. Cumpără în vrac ori de câte ori este posibil. Când vine vorba de mărfuri care nu sunt perisabile, cumpără ori de câte ori găseşti ceva de vânzare, şi ai bani la tine, bineînţeles. Produse precum cereale, orez, fasole, paste făinoase, detergenţi, şampon, hârtie igienică, etc., sunt doar câteva exemple. Poţi economisi destui bani, cu condiţia să cumperi cantităţi necesare pentru perioade cuprinse între 6 luni şi maximum 1 an de zile.

14. Cumpără la sfârşitul sezonului sau după sărbători. Crăciunul, Anul Nou, Paştele, începutul anului şcolar sunt perioade numai bune de economisit.... dacă aştepţi un pic. Se ştie că înainte de începerea şcolii, înainte de Crăciun, de Paşte, în timpul sezonului estival sau al sezonului de iarnă comercianţii cresc preţurile la produsele specifice, iar după acea perioadă oferă reduceri destul de importante. De ce nu ţi-ai cumpăra costume de baie pentru viitorul sezon la sfârşitul acestei verii, echipament pentru schi la sfârşitul iernii, sau podoabe pentru viitorul pom de Crăciun imediat după sărbătorile de iarnă? Poţi profita şi de sfârşitul de sezon, atunci când se fac reduceri considerabile, în special la îmbrăcăminte şi încălţăminte.

15. Nu cumpăra garanţii prelungite (în special la automobile). 80% nu sunt niciodată folosite. Aceste garanţii sunt un element important în profitul vânzătorilor. De aceea ei vor încerca să te convingă să le cumperi.

16. Învaţă să spui NU! Este foarte uşor să cedezi insistenţelor celor mici atunci când ei îşi doresc ceva. Sau să cedezi în faţa prietenilor atunci când te invită să ieşi în oraş. Dacă vei spune NU măcar în jumătate din cazuri, vei economisi sume importante de bani. Învaţă să spui NU!

17. De Crăciun şi Paşte se cheltuiesc mulţi bani pe cadouri. Ai putea economisi sume importante dacă ai vorbi cu familia şi prietenii ca toată lumea să cumpere cadouri până la o anumită sumă, dinainte stabilită. Aşa toată lumea face economii.

18. Există o metodă şi mai bună de a economisi bani de Crăciun: se cumpără un singur cadou (cu o suma mică de bani de la fiecare) şi se trage la sorţi o singură persoană. Ea primeşte cadoul. E o metodă foarte bună de economisire, dar nu toată lumea primeşte un cadou.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu