joi, 15 iulie 2010

Cum să cumperi automobile noi.

1. Decide ce fel de maşină vrei şi pentru ce vrei să o foloseşti: de familie sau sport, de marfă sau de persoane, pentru naveta zilnică la serviciu, pentru ieşirile din oraş la sfârşitul săptămânii, pentru zone rurale, pentru a transporta din când în când bagaje voluminoase, sau, cine ştie, poate pentru toate acestea la un loc. În felul acesta îţi vei da seama de ce fel de maşină ai nevoie.

2. Stabileşte din start limita maximă de preţ pe care vrei să o plăteşti pentru maşină, cu tot cu opţiunile suplimentare. Şi încearcă să nu o depăşeşti.

3. Maşina trebuie să îndeplinească nişte condiţii tehnice: siguranţă, calitate, robusteţe, garanţie oferită, dotări standard şi dotări suplimentare. Culoarea nu face parte din această categorie. Poţi să alegi ce culoare vrei. 

4. Trebuie să ştii cât ai de plătit exact! Dacă nu ai bani cash, o poţi cumpăra în rate (prin credit bancar) sau prin leasing. Trebuie să calculezi bugetul în funcţie de valoarea ratelor lunare, prima de asigurare – dacă e inclusă sau nu în rata lunară, precum şi de valoarea avansului.

5. Întâi negociază, apoi plăteşte! Dealerii vor încerca să nu îţi vorbească despre preţ. Tu însă trebuie să-i întrebi de multe ori despre preţ. Un bun negociator vorbeşte întotdeauna despre preţ. Aşa că ai grijă de banii tăi şi fii un bun negociator. Dacă nu negociezi, te poţi trezi cu costuri ascunse, care nu ţi-au fost prezentate.

6. Poţi salva mii de lei pe parcursul vieţii dacă alegi un model care îmbină cât mai multe din următoarele elemente: preţ scăzut de achiziţie, nivel scăzut de amortizare, mod de finanţare ieftin, preţ scăzut al asigurărilor, taxe mici de înmatriculare, consum scăzut de combustibil, costuri mici de întreţinere, reparaţii, etc.

7.  Interesează-te de preţurile maşinii şi a opţiunilor suplimentare de la mai mulţi dealeri, chiar şi de pe internet. Compară preţurile din cel puţin 5 locuri diferite. Astfel vei putea face cea mai bună alegere.

8.  Fă un drive-test pentru a vedea cum se comportă maşina. Condu întâi prin oraş apoi ieşi pe autostradă sau pe un drum principal. Fii atent la manevrabilitatea maşinii, la modul cum ia virajele, la timpul de frânare, la modul cum accelerează, etc. 

9.  Înainte de a te decide ce model să cumperi, interesează-te de costurile întreţinerii şi a service-ului. Vezi care sunt service-urile din oraşul tău, unde sunt ele, care sunt mai scumpe şi care mai ieftine, etc.

10. Reţine faptul că nu ai timp de reflecţie în timpul achiziţionării automobilului. De aceea fă-ţi temele de acasă. Dacă ai semnat un contract, eşti obligat să cumperi maşina respectivă, chiar dacă ţi-ai dat seama că nu e cea mai bună alegere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu