luni, 19 iulie 2010

Cum sa beneficiezi de servicii bancare ieftine si de calitate - 1

Partea I:

1.  Pentru a te asigura că alegi servicii bancare potrivite, înainte de a te decide cu ce bancă vrei să lucrezi, încearcă să compari ratele dobânzilor şi comisioanele percepute pentru servicii, de la minimum 3-5 bănci.

2. Este o vorbă: nu semna ca primarul! Adică fără să citeşti ce semnezi. Dar mai trebuie şi să înţelegi ce semnezi. Aproape toate nemulţumirile şi neplăcerile ulterioare pot fi evitate dacă faci aceste 2 lucruri. Trebuie neapărat să citeşti înainte de a semna. Nu îţi fă griji că stă lumea la rând! Sau că ofiţerul bancar e nerăbdător! Gândeşte-te că odată ce ai semnat… nu prea mai ai ce face.

3. Alege o bancă cu renume, care este aproape de zona în care locuieşti sau în drumul spre serviciu.

4. Alege o bancă care oferă şi servicii de “internet banking”. Aşa vei putea face operaţiuni de acasă, de la serviciu, sau de oriunde din lume.

5. Având în vedere că serviciile de „online banking” sunt predispuse atacului hackerilor, trebuie să iei câteva măsuri pentru a nu fi fraudat, pe lângă măsurile pe care le-au implementat băncile. De exemplu, indiferent cât de oficial ar arăta un e-mai primit de la bancă, nu da niciodată clic pe un link din interiorul e-mail-ului. Tastează singur în browser adresa băncii tale.

6. Când intri pe site-ul băncii şi logo-ul arată ciudat sau ţi se cer informaţii noi faţă de celelalte dăţi, ar putea însemna că un hacker a deturnat browserul respectiv. Părăseşte cât mai repede acel site.

7. O soluţie extremă ar fi să îţi cumperi un calculator nou sau să formatezi hardul unuia vechi şi să-l foloseşti doar pentru operaţiuni de internet banking şi cumpărături cu card de credit de pe internet.

8.  Evită cărţile de credit care percep o taxă anuală de întreţinere. Odată ce ai stabilit de cât credit ai nevoie, caută oferte de carduri de la bănci respectabile, cu taxă mică sau inexistentă.

9. O rată mică a dobânzii pe cardul de credit. Există pe piaţă oferte de carduri de credit cu 0 % dobândă. Dar această ofertă nu durează o veşnicie, ci doar câteva luni. Trebuie să te interesezi care va fi dobânda după perioada de promoţie, înainte de a lua un card.

10.  Într-un articol scris de Mihaela Pântea în paginile revistei Forbes România, nr. 25 din 22 februarie - 7 martie 2010 sunt enumerate costurile unor carduri de credit de la câteva bănci de la noi. Poate nu ştiai, dar costurile acestor tip de carduri sunt cu mult mai mari faţă de alte produse bancare. Astfel: „EFG Retail Services Euroline” are un DAE anual de 43,9%. Urmează cardul „American Express Bancpost Tarom” cu DAE de 36,2%. Apoi „Credit Europe Bank Card Avanta”j şi „Garanti Bonus Card „cu DAE anual de 34,7%. Urmează alte două carduri, „Raiffeisein Bank Visa Standard” şi „Raiffeisen Bank Vodafone” cu DAE 34,5%. DAE de 29,6% are cardul „BRD Visa Carrefour”. Sunt enumerate şi alte carduri pe care nu le mai înşir aici.

11. Autoarea mai spune şi faptul că taxele şi comisioanele la aceste carduri de credit, adică DAE anual, sunt mai mari decât inflaţia de la sfârşitul anului 2009 de cinci până la zece ori mai mare. Inflaţia a fost de 4,74%, iar DAE-urile le-ai putut citi mai sus. Sunt nişte costuri exagerat de mari. Chiar dacă Banca Naţională a României reduce constant dobânda de referinţă, băncile se grăbesc şi ele să reducă dobânda la depozite. Apoi stau pe gânduri dacă să o reducă şi la creditele pe care le-am contractat noi. De dobânzile şi taxele la cardurile de credit nici o bancă nu se gândeşte să se atingă. Că doar ele ce mai câştigă, nu?

12. Dacă ai un card de credit încearcă să-l foloseşti doar în cazuri de urgenţă. Nu-l folosi pentru cumpărăturile zilnice.

13. Înlocuieşte cardul de credit deţinut cu altul cu o rată a dobânzii mai mică. Cu economiile făcute, rambursează datoria acumulată.

14. Rambursează integral datoria de pe cardul de credit. În acest mod economiseşti banii pe care i-ai fi plătit pe dobândă.

15. Dacă ai bani în depozite bancare şi în acelaşi timp şi carduri de credit, ar fi bine să lichidezi datoria de pe carduri folosind acei bani. De ce? Pentru simplul motiv că dobânda de pe card este mai mare decât dobânda plătită de bancă pentru depozitele pe care le ai, deci pierzi bani lunar. Câştigi cam 5-10% anual de pe depozite (din care ţi se scad şi impozitele) şi plăteşti între 22 şi  45%, pe dobânda la cardul de credit (cifrele sunt pentru lei nu pentru valută). 

16. Constituie un „fond de urgenţă” în care să depui o sumă fixă lunar. Nu folosi acest fond decât în cazuri de urgenţe majore. Cel mai bine ar fi să depui banii într-un cont de economii. Beneficiezi astfel de o dobândă destul de bună dar şi de posibilitatea de a retrage banii ca dintr-un cont curent, fără să pierzi prea mulţi bani sau chiar deloc. Depinde de fiecare bancă în parte.

Un comentariu:

  1. Buna ziua,

    Suntem interesati pentru un link exchange intre site-ul Dvs. si un blog foarte bine cotat ca trafic.
    Este vorba de htttp://forumtigaraelectronica.wordpress.com ce are un numar mare de vizitatori unici pe zi si un PR3.
    In cazul in care sunteti interesati de acest link exchange, va rugam sa ne contactati pe adresa de email ramona@iagency.ro pentru a discuta detaliile linkurilor.

    O zi placuta!

    RăspundețiȘtergere